top of page

About

Geschiedenis

De oorsprong van de hedendaagse Sphynx voert ons naar Ontario, Canada, waar een zwart-witte gewone huispoes in 1966 een nest kreeg met daarin een naakt katertje, Prune genaamd.

Dat later is teruggekruist op de moederpoes. Uit deze combinatie kwamen zowel normale korthaar, als naakte kittens te voorschijn.

Door deze kittens onderling te kruisen werd naakte kittens geboren en ontstond de Sphynx.

Op diverse andere plaatsen in de wereld worden met enige regelmaat naaktkatten geboren.

KarakterDe een ervaart ze als eng: zo naakt en kaal, een ander valt onmiddellijk voor het ras. Ze zijn ongelooflijk sociaal, ze "helpen" graag bij huishoudelijke karweitjes. Zelf zijn we aan deze hulp gewend, voor mensen, die iets komen repareren of nakijken is zo veel goedbedoelde hulp even wennen.

Een Sphynx is erg speels. Ze zijn actief, hebben een goed humeur en zijn gemakkelijk in de omgang met zowel andere dieren als mensen en kinderen.

Doordat de Sphynx zo sociaal en aanhankelijk is kan hij beter niet alleen gehouden worden, tenzij er iemand een deel van de dag thuis is. De hele dag alleen thuis zijn is niet goed voor een Sphynx, hij heeft gezelschap nodig.

Verzorging

 

Voor het geval u denkt dat is makkelijk, zo een haarloze kat, daar hoef ik niets aan te doen, dan vergist u zich. De Sphynx heeft een soepele, zachte huid en talgklieren in zijn huidlaag. Zijn huid wordt dus net als de onze vuil. Hij moet dus gewassen worden. Af en toe een wasbeurt, met een washandje en wat lauw water, en daarna afdrogen is geen overbodige luxe.

De binnenkant van de oren moet hierbij zeker niet vergeten worden en moet regelmatig schoon gemaakt worden.

Omdat de Sphynx geen isolerende vacht heeft, zal het dier meer warmte afscheiden aan de omgeving dan een behaarde kat. Om de lichaamstemperatuur constant te houden zal het dier iets meer eten dan men van een behaarde kat gewend is. Daarom kan er in een Sphynx huishouding het beste de hele dag een bakje met kattenbrokken staan.

bottom of page